Sayfalar

12 Temmuz 2015 Pazar

Kadir Gecesi

Mürşid-i Azîzim Muzaffer Efendi Hazretleri buyurdular ki;
Kadir Gecesi gizlidir, 365 geceden bir gecedir. Cenâb-ı Hakk'ın Kadir Gecesi'ni gizlemesinin hikmeti şudur ki, kullar her geceyi Kadir bilip yılın her günü ve gecesi O'na ibâdet etsinler içindir.
Efendi Hazretleri İslâm âleminde Kadir Gecesi'nin niçin Ramazân-ı Şerîf'in 27.gecesi olarak kabûl edildiğini de şöyle beyân buyurmuşlardı :
Sure-i Kadir içinde "Leyletü'l-Kadr" ibâresi üç yerde geçer, bu ibârenin harfleri dokuz tânedir. Üç kerre dokuz yirmi yedi yapar. İşte buna dayanarak Kadir Gecesi 27. gecedir demişlerdir.
Efendi Hazretleri Ramazân-ı Şerîf'in 27.gecesi Kadir Gecesi olmasa bile, Ümmet-i Muhammed'in o geceye rağbetinden dolayı, Cenâb-ı Hakk'ın kullarını boş çevirmeyeceğini ve birçok lutuflarda bulunacağını da söylerlerdi. "Bütün kalbler bir olunca duâlar müstecâb olur" buyururlardı.

Efendi Hazretleri Kadir Gecesini bulmanın yolunu, kendilerine âit bir misâl ile şöyle îzâh ederlerdi :

365 odalı bir konak farzedelim. Bize deniyor ki, bu konağın odalarından birinde büyük bir hazîne saklıdır ancak hangi odası olduğu kimsenin ma'lûmu değildir. Eğer bir kişi sadece bir odayı açıp baksa hazînenin olduğu odayı bulma ihtimâli vardır ama bu ihtimâl pek küçük bir ihtimaldir. Bu kişi, sâdece Ramazân-ı Şerîf'in 27.gecesini ihyâ eden insanlara remzdir. Bir başkası da bu konağın 30 odasını açsa, hazînenin bulunduğu odaya denk gelme ihtimâli bir nisbette fazladır ama ya denk gelir ya denk gelmez. Bu kişi de sadece Ramazân-ı Şerîf'de ibâdet eden insanlara işâretdir. Bir de öyle bir kişi düşünelim ki, o kişi 365 odanın tamamını açar. Bu kişinin hazîneyi bulması muhakkakdır. İşte bu kişi de, senenin tamamını ibâdet ve tâatle geçiren insanların misâlidir.
İşte bu hikmete binâen, Efendi Hazretleri "Ârif olanlar ömürlerinin her gecesini Kadir bilirler" buyururlardı.

Efendi Hazretleri Kadir Gecesinin hakîkati hakkında da şöyle buyurdular :

Tecellî-i tevhîd-i zât Kadir Gecesi zuhûra gelerek Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimize bahş olunmuşdur ki, bu gecede olan lutf-ı ilâhiyyeye binâen Salât-i Kadir yani Kadir Gecesi Namazı müstehab kılınmışdır.
Efendi Hazretleri, Kadir Gecesindeki afv-ı ilâhiden istifâde edemeyecek zümreleri de şöyle beyân etmişlerdi : İçkiye ve zinâya tövbe etmeyenler, Ana-babalarına âsî olanlar ve mü'min kardeşi ile dünyâ menfaati yüzünden üç günden fazla dargın kalanlar.

Sûre-i Kadir'de Hakk celle a'lâ
Kadrini bildirdi Kadir gecesi
Lutfiyle fazlıyle ol yüce Mevlâ
Kulunu güldürdü Kadir gecesi

O gece eyledi Kur'ân'ı inzâl
O gece eyledi Cibrîl'i irsâl
Selâmlar gönderdi Rabb-i müte'âl
Gözyaşın dindirdi Kadir gecesi

Bin aydan hayırlı bilin buyurdu
Kadir'in kadrini bize duyurdu
Mü'mini kâfiri nûra doyurdu
Rahmete erdirdi Kadir gecesi

Kadrini bilene her gün Kadir'dir
Gâfilin gafleti nefse gadirdir
Bu gece mü'mine şerh-i sadırdır
Hükmünü indirdi Kadir gecesi

Ne mutlu bu gece secde edene
Ne mutlu bu gece vecde gidene
Ne mutlu bu gece mecde yetene
Cenneti verdirdi Kadir gecesi

Ey Aşkî kadrini bil de şükreyle
Başını secdeye koy da zikreyle
Rabbinin ihsânı nedir fikreyle
Ateşi söndürdü Kadir gecesi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder