Sayfalar

14 Kasım 2019 Perşembe

Özlü Bir Salât ve Îzâhı


SALÂT

Allahümme salli 'ala seyyidinâ Muhammedin-nin-nebiyyi'l-melîh sâhibü'l-makâmü'l-a'lâ ve'l-lisâni'l- fasîh.

MEÂLİ

Allahım! Güzellikde eşsiz, makâmı en yüce ve lisânı en fasîh peygamberin Efendimiz Muhammed aleyhisselâma salât eyle.

ÎZÂHI

 Melâhat yüz güzelliğidir, melîh de güzel yüzlü demekdir. Resûl-i Ekrem Efendimizin "nebiyyi'l-melîh" olarak vasfedilmesinin sebebi O'nun eşsiz güzellikde olmasıdır. Bu güzellik, hem mübârek vechinin tenâsübünden, hem dâimâ güleryüzlü oluşundan, hem de cemâlinde lemeân eden nûr-i ilâhîden ileri gelir. Zâten O'nun bir ismi de "Nûrullah"dır yani O, Allah'ın nûrudur. Sûre-i Ahzab'daki "وَدَاعِيًا اِلَى اللّٰهِ بِاِذْنِه۪ وَسِرَاجًا مُن۪يرًا ve dâ'ıyen ilallahi bi iznihî ve sirâcen münîrâ" âyet-i kerîmesi de buna işâret eder.

Allah katında en yüce makâm, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in makâmıdır. Hiç bir nebî hiç bir resûl O'nun makâmına erişemez. Sûre-i Necm'deki "فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ أَوْ أَدْنَى fe kâne kâbe kavseyni ev ednâ" âyet-i kerîmesi buna işâretdir. Resûl-i Ekrem Efendimizin âhiretdeki makâmı da eşsizdir. O makâma "Makâm-ı Mahmûd" denir. Resûl-i Ekrem Efendimizin isimlerinden biri olan "Sâhibü'l-Makâm" da O'nun Allah indindeki yüce makâmına işâret eder.

Fasâhat, düzgün, hatâsız, en anlaşılır, en güzel şekilde konuşmak demekdir. Bu şekilde konuşan kişiye de fasîh denir. Hiç şübhe yok ki insanların en fasîhi Resûl-i Ekrem Efendimizdir. Bunun da sebebi O'ndan zâhir olan kelâmın Hakk'ın kelâmı olmasıdır. Yine Sûre-i Necm'deki "وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوَى إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَى vemâ yantıku 'anil hevâ in hüve vahyün illâ yûhâ" âyetleri de bu hakîkati beyân etmekdedir.

Gül-gülistân-ı melâhatdir Muhammed Mustafâ
Bülbülistân-ı belâgatdir Muhammed Mustafâ
Rûh-i pâki nûr-i Mevlâ'dan mürekkeb bir güzel
'Ayn-i 'ummân-ı 'inâyetdir Muhammed Mustafâ

7 yorum:

  1. Selamlar, Bu salâtın sadece peygamberimize okunmasının bir hususiyeti mi vardır? " ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim" eklememiz münasip midir?
    Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam, sizin kullandığınız cihazda yazının yalnız başı mı görünüyor, altındaki uzun açıklamayı görmediniz herhalde.

      Sil
    2. Selamlar, açıklamayı okudum ancak mesela şifa salâtının sonunda ve "alâ âlihî ve sahbihî ve sellim" şeklinde peygamberimizin âline ve ashabına da salât ediliyorken burada olmamasının bir hikmeti mi var diye merak etmiştim.

      Sil
    3. Dileyen bu salata da o cümleyi de ilave edebilir, bunlar kullar tarafında tertib edilmiş salatlardır, ille de böyle okunacak diye bir şart yokdur. Zâten bu gibi salatlar naat kabilindendir, bunları okumakdan murad, Resûl-i Ekrem Efendimizin yüce vasıflarını zikretmek, hem onu vesile ederek Hakk'ın rahmetini celb etmek hem de bunları cümle aleme ilan etmek içindir.

      Sil
    4. Çok teşekkür ederim. Selamlar.

      Sil
  2. Kaynağı var mı bu salavatın. Meşhur bir salavat mı?

    YanıtlaSil
  3. Delailü'l-Hayrat'da var. Ayrıca salat için kaynak aramaya lüzum yok. Sen de kendince salat edebilirsin Peygamber'e ille de bir metne bağlı kalman gerekmez.
    Selamlar

    YanıtlaSil