Mürşid-i Azîzim Muzaffer Efendi Hazretleri, bu eseri, kendi eliyle İslâm'a giren ve tarîkat-ı aliyyeye dâhil olan Amerikalılar için yazmışlardı. Bu sebeble eser, önce İngilizce olarak Amerika'da yayınlandı. Efendi Hazretlerinin müntesiblerinden Muhtar Holland'ın mükemmel tercümesiyle, başında Efendi Hazretlerinin tercüme-i hâli ile birlikde, The Unveiling of Love adıyla yayınlanan bu eser, başdan sona tasavvufu ve onun özü olan ilâhî aşkı anlatmakdadır.
Efendi Hazretlerinin, nevi şahsına münhasır o enfes uslûbuyla kaleme aldıkları bu eserin tasavvufî eserler arasında müstesnâ bir yeri vardır. Zîrâ tasavvufu kitâbî bilgi olarak veren pek çok eser vardır ama bunlar okuyucuya pek tesir etmez. Tasavvuf bir hâl ilmi olduğundan, onu ancak hâl ehli bir zâtdan, bâhusûs hâlini kemâle erdirmiş olan bir mürşid-i kâmilden öğrenebilirsiniz. Bu eserde beyân edilen hakîkatler, sağdan soldan duyarak, oradan buradan okuyarak öğrenilmiş ve kuru kuruya tekrar edilmiş değildir, bizzat tadarak, yaşayarak, hattâ olarak söylenmişdir yani hakka'l-yakîn mertebesinden beyân edilmişdir.
Bu eser, aynı zamanda Efendi Hazretlerinin hâlini ve meşrebini de en iyi aksettiren eserdir. Yani O'nu tanıyabilmek ve anlayabilmek için de bu eseri okumak şartdır. Zîrâ O'nda hâkim olan hâl aşkdır. Hattâ O, serâpâ aşkdır da diyebiliriz.
Hacmi gâyetle küçük ama ma'nâsı pek derin olan bu eserdeki konuları ana başlıklar hâlinde şöyle sıralayabiliriz : - Muhabbet ve çeşitleri
- Aşk
- Gayretullah
- Aşk-ı Mecâzî
- Aşk-ı Hakîkî
- Âşıkların ahvâli
- Zikrullah
- Tevhîd
- Cezbe
- Vecd
- Semâ' ve Devrân
- Nefsin Sıfatları
- Seyr ü Sülûk
- Şeriat-Tarikat-Hakikat-Marifet
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim zîrâ çok ibretlik bir hâdisedir. Efendi Hazretleri, bu eseri Türkçe olarak yayınlamayı hiç düşünmemişlerdi. Sebebi sorulunca da, "Bizim millet böyle şeyleri okumaz" buyurmuşlardı. Sonradan sağdan soldan gelen ricâlar ve ısrarlar üzerine az mikdarda basılmasına râzı oldular ama dedikleri aynen çıkdı ve esere Türkiye'de hiç rağbet gösterilmedi, kitaplar yıllarca depoda kaldı, yılda beş on nüsha ancak taleb edildi. Aradan yirmi otuz sene geçince eldeki nüshalar tükendi ama yeni bir baskıya da lüzûm görülmedi.
Bir müddetden beri eseri tedârik etmek mümkün olmadığı için, biz Efendi Hazretleri adına kurduğumuz sitede bu eserin tamâmına erişim imkânı vermiş ve PDF olarak indirilebilmesine de imkân tanımışdık. Ayrıca yeri geldikçe bu eserden yapdığımız iktibaslarla, bugüne kadar eserin yarısından fazlasını da peyderpey burada yayınlamış olduk. Yine İngilizce nüshada olup Türkçe nüshada bulunmayan otobiyografiyi, yani Efendi Hazretlerinin kendi dilinden hayât hikâyesini, Türkçe nüshada olup İngilizce nüshada bulunmayan ve bu eserin yazılışına tekaddüm eden hâdiselerin anlatıldığı hâtıraları da iki ayrı bölümde, "Traditional Art Festival 1978" ve "Amerika'daki İlk Zikir Meclisleri" başlıklarıyla yine burada yayınlamışdık.
Tasavvufu merâk edenlere ve gerçek sôfîlerin ahvâlinden haberdâr olmak isteyenlere bu eseri harâretle tavsiye ederim.
Aşkî tutmuş aşk yoluna gidersin
Cânân için cânın fedâ edersin
Cân olmadan sen cânânı n'idersin
Hakk'da fânî olmayanlar vâr olmaz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder