Sayfalar

17 Nisan 2021 Cumartesi

Zinhâr Âşikâre Oruç Yeme!

Mürşid-i Azîzim Muzaffer Efendi Hazretleri buyurdular ki :

Zinhâr âşikâre oruç yeme! Âşikâre oruç yemek, orucu tutmamakdan daha büyük günâhdır. Bir adam oruç tutmasa, karnını doyurup dışarı çıksa, fakat dışarda oruç yemese, Allah ile kendi arasındadır. Allah dilerse azâb eder, dilerse affeder. Orucu âşikâre yemek, tutmamakdan daha büyük günahdır. 
Bazı zavallılar var, düşünceleri kıt, dar görüşlü, "Allah'ın bildiğini ben kuldan niye saklayayım" diyorlar. Allah'ın bildiğini sen kuldan saklamasan ne sen benim yüzüme bakabilirsin, ne ben senin yüzüne bakabilirim. Bereket versin Allah saklamış da kullar bilmiyor, onu da biz kullardan saklıyoruz, öylece gidiyor. Allah burada günahımızı örtdüğü gibi yarın yevm-i kıyâmetde de örtsün de rezîl etmesin bizi. "Tutmuyorum Allah beni affetsin" demek daha güzeldir. Böyle kendi kendine Allah'a karşı ebelik yapacağına, söz ebeliği, "Tutmuyorum Allah beni affetsin. Nefsimin mahkûmu oldum, tutamıyorum, sabredemiyorum, Allah affetsin" demek daha hayırlı. Noksanını söylemek daha güzel, daha güzel. Acaba anlatabildim mi?
Ben de size tenbîh ediyorum. Değil ki müslümanların karşısında oruç yemek, müslümanın müslüman karşısında, hıristiyanların perhizi olsa, onların karşısında pirzola falan yemeyiniz, kokulu et yemeyiniz. İnsanlık bunu iktizâ etdirir. Komşun senin en büyük düşmanın olsa, cenâzesi olsa, radyosunu açan adam terbiyesiz adamdır. Edeb lâzımdır insanlara. Edebsiz adam ne dünyâda rahat eder ne ahretde rahat eder. Edebsizlere cennet haramdır. Terbiyesizler için nâr vardır. Terbiyeliler için cennet vardır. 
Edebe dikkat edeceksin. Her yerde. Evinde, barkında, arkadaşına karşı, komşuna karşı, hıristiyana karşı, lâ-dînîye karşı, dâimâ terbiyeni muhâfaza etmekle mükellefsin. Görmüyor musun Resûl-i Ekrem'in en büyük sıfatlarından bir tânesi, "eddebenî rabbî fe ahsene tedîbî" buyuruyor. "Rabbim beni istediği üzere tedîb etdi" diyor, terbiyeli, edebli yani Peygamberimiz. Kim Hazret-i Muhammed'în edebini aldı, o adam ehl-i cennetdir. Zâten daha dünyâda cennete girer.
Edeb bir tâc imiş nûr-i Hudâ'dan
Giy o tâcı emîn ol her belâdan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder