Sayfalar

2 Mayıs 2021 Pazar

İmâm-ı Ali Kerremallahu Vecheh Hazretlerinin Allah Katındaki Kıymeti

Huccetü'l-İslâm İmâm-ı Gazâlî rahimehullah Hazretleri İhyâu Ulûmuddîn adlı büyük eserinin îsâr bahsinde buyuruyorlar ki :
Resûl-i Ekrem gece vakti düşmanları tarafından evi sarıldığında yatağına Hazret-i Ali'yi yatırarak dışarı çıkdı. Hazret-i Ali o gece ölümü göze alarak Peygamber'in yatağına girdi. Allah Cebrâl ile Mikâil'e "Ben sizi kardeş etdim, birinizin ömrünü diğerinden uzun yapacağım, hanginiz diğerini tercih eder?" buyurdu. Hiçbiri diğerini tercih etmedi. Her ikisi de kendisinin daha uzun yaşamasını istedi. Bunun üzerine Allah onlara şöyle vahy etdi, "Ali gibi olamadınız. Ben onu Resûlüme kardeş etdim. Ali hiç çekinmeden onun yatağına yatdı ve Peygamber'i nefsine tercih etdi. Şimdi hemen yere ininiz ve onu muhâfaza ediniz" buyurdu. Cebrâil başucunda Mikâil ayakucunda durdu. Cebrâil aleyhisselâm, Hazret-i Ali'ye "Senin gibisi var mı ki Allah meleklerine karşı seninle iftihar ediyor" dedi.
Hicret esnâsında İmâm-ı Ali'nin Resûl-i Ekrem Efendimizin yatağına yatmış olmasında büyük bir incelik daha vardır. Onu da başka bir yazıda îzâh ederiz inşâallah.

Ey mürüvvet ma'deni sâhib-velâyet Murtazâ
V'ey Hudâ'nın arslanı 'ayn-ı hidâyet Murtazâ
Hakk Resûlü Fahr-i 'âlem nûr-ı vâhid der sana
"Hel etâ" geldi senin şânında âyet Murtazâ

1 yorum: