Sayfalar

7 Nisan 2021 Çarşamba

Allah'ın Rahmeti Her Şeyi Kuşatmışdır

Malûm ya, Kur`ân-ı Kerîm'in başında Fâtiha, Fâtiha'nın başında da besmele vardır. "بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ Bismillahirrahmânirrahîm"'den sonra "اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ Elhamdü lillahi rabbi'l-âlemîn" âyeti gelir, ondan sonra da, "اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ Errahmânirrahîm" âyet-i celîlesini okuruz. Dikkat edilirse bu âyetde geçen Rahmân ve Rahîm isimleri besmelede de aynen mevcûddur. Aralarında bazı farklar olmakla berâber, bu isimlerin her ikisi de Cenâb-ı Hakk'ın sonsuz rahmetine işâret eder.

"Âlemler" diye tercüme edebileceğimiz "الْعَالَم۪ينَۙ el-âlemîn", bilinen ve bilinmeyen, görünen ve görünmeyen her şeye şâmildir. Yerde ve gökde, dünyâda ve âhiretde, ne kadar mahlûkât-ı ilâhî varsa cümlesi buna dâhildir. Cennet de, cehennem de, insanlar da cinler de melekler de. Rahmân ve Rahîm isimlerinin, "الْعَالَم۪ينَۙ el-âlemîn" lafzının hem önünde hem arkasında zikredilmesinin hikmeti, rahmet-i ilâhiyyenin her şeyi ihâta etmiş olmasındandır. Nitekim Cenâb-ı Hakk, Sûre-i A'râf'da, "وَرَحْمَت۪ي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍۜ ve rahmetî vesi'at külle şey" yani "rahmetim her şeyi kuşatmışdır" buyurmuşdur.

Bu da Sûre-i Fâtiha'nın inceliklerinden biridir. Hani hep diyoruz ya, "Kur`ân Fâtiha'da toplanmışdır, Kur`ân'da ne varsa hepsi Fâtiha'da vardır", işte size bir misâl. Kur`ân-ı Kerîm'in bir başka yerinde açıkça beyân edilen bir hakîkat, muhakkak sûretde Fâtiha Sûresinde mevcûddur ama gizlidir, örtülüdür, görmeye göz, duymaya kulak, anlamaya irfan gerekdir.

Merhamet bahrinin kenârı olmaz
Merhametin nihâyeti bulunmaz
Ümmet-i Muhammed gark olsa gerek
Bahr-i merhametin önü alınmaz

2 yorum:

  1. Efendim ölmüşlerimize Fatihayı şerif bağışlarken, hep daha az kişiye bağışlama duygusu oluşuyor sanki etkisi dağıtım payı az olacakmış gibi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak etmeyin, tek bir Fatiha bile gelmiş geçmiş bütün insanlara yeter. Yeter ki ihlas ile okunsun.

      Sil