Sayfalar

14 Nisan 2021 Çarşamba

Namaz Neyi Remzeder?

Mürşid-i Azîzim Muzaffer Efendi Hazretleri haccın sırlarından bahsetdikleri bir sohbetlerinde haccın mahşerin remzi olduğunu beyân etdikden sonra sözü namaza getirerek buyurdular ki :

Namaz da aynı kıyâmet gününün remzini göstermekdedir. Meselâ kıyâmda huzûrullaha duruyoruz, Allahu Sübhânehû ve Teâlâ kıyâmet gününde, halk Allah'ın huzûruna durduğu vakitde, "kitâbını oku" diyecek. Çünkü herkesin yapmış olduğu amellerini mukayyed olan kitâb boynunda asılı olacak. Sûre-i Esrâ, esteîzübillah, "وَكُلَّ اِنْسَانٍ اَلْزَمْنَاهُ طَٓائِرَهُ ف۪ي عُنُقِه۪ۜ وَنُخْرِجُ لَهُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ كِتَابًا يَلْقٰيهُ مَنْشُورًا * قْرَأْ كِتَابَكَۜ كَفٰى بِنَفْسِكَ الْيَوْمَ عَلَيْكَ حَس۪يبًاۜ ve külle insânin elzemnâhu tâirahû fî 'unukihî ve nahrucu lehû yevme'l-kıyâmeti kitâben yelkâhu menşûrâ, ikrâ' kitâbek, kefâ bi nefsike'l-yevme aleyke hasîbâ". 
"Oku kitâbını!" Okuyacak. Kitâbdaki günahları görünce, mahcûbiyyetinden eğilecek, "Sübhâne rabbiye'l-azîm, Ey azîm olan Allah, seni noksan sıfatlardan tenzîh ederim" diyecek. Allah diyecek ki, "Kadır kafanı, oku kitâbını! Oku, bak, neler yapdın sen dünyâ âleminde, oku!". Okuyacak, ikinci sayfayı açacak, daha büyük günahlar irtikâb etmiş, onlar da kaydolunmuş, ne küçüğü kalmış, ne büyüğü, hepsi tesbit edilmiş. Allah gene, "Oku kitâbını!" diyecek ve okuduğu vakitde daha büyük günahları gördüğü için secdeye kapanıyor, "Sübhâne rabbiye'l-a'lâ, Ey a'lâ olan Allah, senin noksan sıfatlardan tenzîh ederim" diyor. Allah gene "Kaldır başını secdeden!", kaldırıyor, gene "Oku kitâbını!", gene okuyor, gene günahlarını görüyor ve tekrar secdeye kapanıyor. Sonra gene "Kaldır başını!", gene kaldırıyor, "Oku kitâbını!", kitâbı okuyor ve gene mahcûbiyyetinden böyle duruyor. Sağa ve sola başını çeviriyor, selâm veriyor. Onun ma'nâsı, şefâatçi aramak, etrâfından, sağından ve solundan.
Uyan gafletden ey gâfil namâzın vakti geç kaldı
Kulak tut cân ile dinle niyâzın vakti geç kaldı
Dedim sana inanmazsın unutdun ahd ü peymânı
Emîr-i hac gitdi sen kaldın Hicâz'ın vakti geç kaldı
www.muzafferozak.com

1 yorum:

  1. Efendim ilk defa böylesi bir yorum dinledim..Allah razı olsun.

    YanıtlaSil