Sayfalar

18 Eylül 2014 Perşembe

Yetîme Bayram Yaptırmak

Hadîs-i Şerîf
"Yetîmi himâye eden kişi cennette benimle komşu olacakdır"
Hadîs-i Şerîf
Muzaffer Efendi Hazretlerinin, nev'i şahsına münhasır uslûbu ile, her bayram arefesinde anlattığı bu kıssa, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in yetîmlere/yoksullara şefkat hususunda ümmetini nasıl irşâd buyurduklarını beyân etmektedir. Dinleyip anlamak, anlayıp amel etmek, amel edip ihlâs ile yapmak cümleye müyesser ola.

Resûl-i Ekrem Efendimizin Bayram Günü Ağlayan
Yetîm Çocuğu Sevindirmesi
Peygamber Efendimiz bir bayram sabâhı bayram namazını kıldırdıkdan sonra mescidden dışarı çıkdı. Bakdı ki bütün çocuklar bayram yapıyor, oynaşıyorlar yalnız bir çocuk kenarda boynu bükük oturmuş ağlıyor. Resûl-i Ekrem Efendimiz pek rakîk yani ince kalbi oldukları için çocuğun ağladığını görünce hemen onun yanına giderek başını okşadı ve ona sordu :
Evlâdım, bugün bayram, sen niye ağlıyorsun?
Resûlullah'ı tanıyamayan çocuk, şöyle cevap verdi :
Ben ağlamayayım da kim ağlasın. Benim kimim kimsem yok. Babam bir gazâda şehîd olmuş, annem de başka biriyle evlendi, ben kimsesiz kaldım. Bugün sevinip oynayan çocukların karınları tok, sırtlarında da güzel elbiseleri var. Benim ise ne sırtımda doğru dürüst bir elbise ne de karnımda bir lokma var. Bu hâlde ben nasıl bayram yapayım?
Resûl-i Ekrem Efendimiz çocuğun bu sözlerini duyunca mübârek gözlerinden yaşlar boşandı ve çocuğa şöyle hitâb buyurdular :
Evlâdım, ister misin ben senin baban olayım, annen Âişe olsun,  Fâtıma halan olsun, Ali amcan olsun, Hasan Hüseyin kardeşlerin olsun, ister misin?
Çocuk Efendimizin bu hitâbını duyar duymaz onu tanıdı ve sevinçle "Yoksa sen Resûlullah mısın?" dedi. Resûl-i Ekrem Efendimiz o yetîmi aldı, başını okşadı, omuzuna aldı, hâne-i saâdetine götürdü, yedirdi, içirdi. O yetîm yavrucak o vakit bayram yapdı.
Efendi Hazretleri buyururlardı ki :
Sen de Resûlullah'ın yaptığı gibi yap ve yoksulların, yetîmlerin gözyaşını siliver.  Gözyaşı silenin gözünün yaşını Allah siler. Yoksulları sevindirenleri Allah hem dünyâda hem âhiretde sevindirir.
www.muzafferozak.com

Muhaddislerin rivâyet ettiği bu hâdise "kıssa" olarak anlatıldığı gibi "kasîde" olarak da okunmuşdur ve hâlâ da okunmaktadır. Kendine has uslûbu ile bu kasîdeyi sık sık okuyan merhum Hâfız Mahmud Hataylı'nın bir kaydını sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Yetîm Kasîdesi


Efendi Hazretlerinin anlattığı çok ibretli bir kıssayı da buraya derc etmekde fayda görüyoruz. Zamanın şeyhülislamı Hac ziyareti esnasında bir rüya görür ve rüyasında meleklerin aralarında şöyle konuştuğunu duyar :
"Bu sene hiçbir hacının haccı kabul olmadı ama İstanbul'da Kapalıçarşı'da Kosti adındaki bir gayr-i müslimin bir yetîme yaptığı iyilik hürmetine Cenâb-ı Hakk hepsini kabûl etti"
Bu ibretli kıssayı Efendi Hazretlerinin kendine has uslûbu ile dinleyelim...


Kıssa



Efendi Hazretleri buyururlardı ki :
"Bayram günleri fukarâ için musîbet günleridir. Böyle günlerde fukârânın gözyaşını sil zîrâ gözyaşı silenin gözünün yaşını Allah siler"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder